top of page
Biografie

Ria Kea (1952) Meditatie begeleider

Van afgescheiden-zijn naar verbondenheid
Van gevangen zijn naar vrijheid
Van hardvochtigheid naar  vriendelijkheid.
Dit is wat ik gaande weg in mijn leven heb ontwikkeld door meditatie.

Het onderweg zijn – open stellen voor het moment … interesse … kalmte en compassie … de veranderlijkheid … onbeheersbaarheid – zijn voor mij belangrijke wegwijzers.
Waarmee ik niet wil zeggen dat het makkelijk is. Ik word regelmatig verrast en leer de dingen anders te zien. Het ontwikkelen van opmerkzaamheid en metta/compassie zijn daarin belangrijke sleutelbegrippen.
Dit is wat mij inspireert en ik ben blij dat wat ik leer, kan doorgeven aan wie dat wil.Achtergrond
 

Ik heb gewerkt als wijk/verpleegkundige(1969-1990) en terminale zorg was een van de specialisaties. Van 2002 tot 2008 werkte ik in het hospes 'Het Veerhuis' in Amsterdam. Van 1992 tot 2017 (na een 5 jarige opleiding) werkte ik als psychosynthese - therapeute. Tijdens deze opleiding onderging ik 4 jaar individuele therapie en groepstherapie (2jaar). 
Zorgzame aandacht, luisteren, empathie, overdracht en tegenoverdracht en werken met subpersoonlijkheden zijn oa kwaliteiten die ik ontwikkelde.
Ik ben in aanraking gekomen met shambala meditatie in 1998 en kreeg onderricht van Han de Wit.
Na een jaar ontmoette ik Jotika Hermsen en werd geinspireerd door de vipassana- meditatie. Ik volgde vipassana meditatieonderricht bij aziatische leraren: Eerwaarde U Kundela, Vivekananda, Suyiva ea.
Wat mij vooral trok was de zoektocht naar zinvol leven, verbondenheid en compassie en vrij-zijn.
Ik las vele boeken maar werd vooral geinspireerd door de beoefening. Het toepassen van de meditatie in het dagelijks leven leerde ik vooral door het volgen van een 8 -weekse MBSR cursus en compassietraining (Frits Koster en Erik vd Brink).
Ik volgde lange retraites (6 weken) bij Amerikaanse leraren (Carol Wilson, Joseph Goldstein, Guy  en Sally Armstrong en Sky Dawson en begon in 2008 met lesgeven van de dhamma in Haarlem en Amsterdam.
Van Frits Koster en Ank Schravendeel leerde ik Milde Aandacht toe te passen als medicijn tegen hardvochtigheid die ik bij mezelf en anderen waarnam en leerde vanuit vriendelijkheid opmerkzaam te zijn.
Ik leer de vipassanameditatie en  metta meditatie te integreren in het lesgeven en in het dagelijks leven door Charles Genoud en Patricia Genoud (Zwitserse leraren).
De metta meditatie ervaar ik als voeding voor de vipassanameditatie en andersom.
Ik heb bij Susan Chapman en Gregory Kramer korte retraites gevolgd. Van hen heb ik  geleerd om opmerkzaam-zijn toe te passen bij het spreken (mindfull speech).
Bij Jotika Hermsen, Frits Koster, Dingeman Boot en Ank Schravendeel liep ik stage voor het begeleiden van retraites.
Ik begeleid vele jaren retraites samen met oa Ank Schravendeel, Marij Geurts, Chris Grijns, Joost van den Heuvel-Rijnders en begeleid wekelijks een doorgaande groep mediterenden in Amsterdam (De Pijp).Etische drieluik
 

Ik onderschrijf de ethische code zoals deze door de SIM is verwoord. De 5 leefregels zijn onderdeel van mijn dagelijkse beoefening.

bottom of page